Aanraking

Voorzichtig laat ik mijn handen rusten op haar blote rug. Mijn rechterhand onderaan de rug, mijn linker ter hoogte van de hartchakra. Een eerste moment van aanraking. Ze ademt diep in en zucht uit. Een bevestiging dat ze veilig is en zich mag ontspannen. Anderhalf uur lang helemaal in overgave. Mijn handen volgen mijn gevoel in stilte.

Een Ayurvedische massage geven is voor mij een heilig ritueel. Iemand geeft zich letterlijk en figuurlijk bloot en legt zich volledig in mijn handen. Het maakt me alert in mijn mind, warm in mijn hart en uiterst respectvol naar degene die op mijn behandeltafel ligt.

Wat zijn er toch veel variaties aan mensen, lichamen en energieën!

Huidhonger

Aanraking is een menselijke behoefte. Ik noem het ook wel ‘huidhonger’. Wanneer lichamelijk contact respectvol, veilig en liefdevol is, wordt de ziel ook aangeraakt. Er ontstaat een ruimte waarin de ander er mag zijn, zichzelf mag ervaren en mag helen waar dat nodig is.

In de babyfase stimuleert aanraking de groei en de hechting. In de baarmoeder worden baby’s continu gewiegd en aangeraakt door het warme vruchtwater. Bij de geboorte wordt het warme holletje van de baarmoeder verruild voor een onmetelijke wereld vol licht en geluid.

Bij positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen wordt oxytocine aangemaakt. Oxytocine heet ook wel het knuffelhormoon en speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties. Een goede dosis van dit hormoon geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Bij hogere niveaus ontstaat er een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving en komt het lichaam sneller tot rust.

Massage heeft een meervoudige positieve werking: het stimuleert de bloedsomloop, door de ontspanning worden toxines afgevoerd, de spieren ontspannen, het immuunsysteem wordt geactiveerd, gedachten en emoties komen in balans en het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd. Massage is voor veel mensen vaak een eerste hulpmiddel tegen stress. Bij stress gaat spanning in het lichaam zitten waardoor we niet meer helemaal gegrond en aanwezig zijn. De geest is dan overactief. Liefdevolle aanraking is een bevestiging dat je mag loslaten. Massage brengt je terug in je lijf, van top tot teen. In een Ayurvedische massage word je helemaal omhuld met rijke warme kruidenolie. De warme olie legt een beschermlaag om je heen. Je komt weer in contact met jezelf.

Gedragen in kwetsbaarheid

Het lichaam is voor mij een tempel. De handen zijn de werktuigen van het hart en de huid is het werkorgaan van het hart. Net als de longen ademt de huid. Volgens de Chinese geneeswijze is de huid het grootste orgaan van het lichaam.

In mijn leven heb ik veel verschillende vormen van bodywork en massagevormen ondergaan. Een avontuurlijke zoektocht naar lichaamsgerichte therapieën, maar vooral een zoektocht om mezelf te leren kennen in de reflectie van wat de ander met mij doet. Mettertijd ben ik ook steeds kritischer geworden. Ik geef me niet meer zo snel bloot voor iedereen; ik hou niet van koude kamers of babbelende therapeuten. De energie van de behandelaar is ontzettend belangrijk en ik vertoef graag in stilte.

Zelf onderga ik elke paar weken een lichaamsbehandeling van één van mijn lieve collega’s Vonny, Erna, Carlos of Myung. Wat een rijkdom om deze mensen zo dicht om mij heen te hebben.

Nóg mooier is het om te zien hoe andere mensen na een Abyanga, duo-massage of een andere vorm van bodywork ons centrum weer verlaten. Het gezicht is ontspannen, de ogen zijn zacht geworden. Ze voelen zich teruggekeerd naar de herinnering van de baarmoeder, de tijd waarin we gedragen werden.

Met Vonny geef ik regelmatig een vier-handen massage. Synchroon masseren we het lichaam. Vier handen tegelijkertijd. Vorige week nog.

En dit is wat de dame zei:

Heel-makend na een periode van vele medische specialistische onderzoeken die zich vaak op delen richten.
Hier komt alles weer bij elkaar, een liefdevolle omhelzing, integrerende beleving. Een sacred journey. Ik heb Dorien en Vonny ervaren als heel present, aandachtig, toegewijd en op elkaar afgestemd. Ik heb de behandeling ervaren als een dans van 3, waarin ook ik ontvangend en in overgave kon deelnemen. Aarding en tegelijkertijd het wegvallen van grenzen.’

En daarvoor een dame die door borstkanker een borst had moeten laten amputeren:

‘Het voelt alsof mijn lichaam links en rechts weer heel is’. 

Telkens ben ik zelf geraakt door de dans van aanrakingen. De kwetsbaarheid van iemand die ik voor even mag dragen.

Waardoor kan jij je laten dragen in deze grote wereld?

Dorien

25/02/2021