De ware liefde

Met het blote oog kun je het niet zien, maar zo reëel voor onze menselijke ervaring: de onzichtbare werkelijkheid van energie. Je bewustzijn, gedachten, gevoelens en intenties zijn allemaal energie, verweven met de aardse, materiële dingen zoals je lichaam en je omgeving. Wat jou als mens ‘overkomt’ is onderdeel van een groter energieveld waarmee al het leven in verbinding staat. De wetenschap is er zelfs niet over uit of ons eigen bewustzijn wel in ons hoofd zetelt of ook in dat grotere energieveld.

Dit fascineert me al mijn hele leven. Vooral wat dit energieveld nu eigenlijk is. Verschillende religies en filosofieën geven er hun eigen naam aan, maar voor mij is het de basiskracht in de natuur: liefde. Het is de bindende kracht die alle bouwstenen van het leven, zowel energie als alle materie, bij elkaar houdt, en niet specifiek de liefde voor iets of iemand. Liefdesenergie voel je met je hart. Om precies te zijn met je het centrum van je energiesysteem: het Anahata-chakra in Sanskriet, letterlijk het hart-‘wiel’. Een chakra is als het ware een draaikolk van energie die door je lichaam stroomt. Dit hart-chakra ligt in het midden van de lijn tussen je kruintje en je stuitje, en in het midden van onze zeven hoofdchakra’s. Het vormt de verbinding tussen spirituele en aardse energie. Het staat voor liefde, compassie en échte verbinding met jezelf, met de mensen om je heen en alles wat leeft. Open je je hart hiervoor, dan creëer je verbinding met de bron van liefde.

Liefde voelen voor alles betekent dat je vanzelf accepteert dat het leven is zoals het is, in al zijn facetten. In de energie van liefde mag alles er zijn, zonder dat je daar het laagje van je gedachten overheen legt met al je aannames, oordelen, labels en interpretaties. Je ziet de liefde in een verwelkte bloem, een afgebroken tak, een kapotgevallen schaaltje.

Het Japanse ‘Kintsugi’, ofwel de ‘gouden verbinding’, symboliseert dit: volgens de boeddhistische wereldbeschouwing ‘Wabi-Sabi’ benadrukt Kintsugi de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. In ons Heart to Heart-winkeltje vind je het Kintsugi-hart, een symbolisch cadeau dat je aan een ander of aan jezelf geeft. In de scherven van dit hart schrijf je alles wat je ‘gebroken’ vindt aan jezelf, en daarna verbind je de breuken weer met elkaar met gouden lijm. Liefde en acceptatie voor alles wat is, zonder daar iets van de vinden.

Laten we déze liefde samen vieren, de verbindende energie van het leven! En niet alleen met Valentijn… Natuurlijk voel je liefde voor je familie, vrienden, je partner. Maar voel ook die liefde voor de mensen die je niet persoonlijk kent. Ieder ‘gebroken’ op zijn of haar manier, maar o, zo prachtig. Voor het sneeuwklokje dat zich aarzelend uitstrekt boven de aarde. Voor de wind die de merels naar je tuin brengt. Voor alles en iedereen wat met jou die levensenergie deelt. En natuurlijk – wat voor velen van ons overigens niet natuurlijk is – de liefde voor elk gebroken stukje van jezelf, de stukjes die je liefdevol weer met elkaar kunt verbinden met de krachtigste lijm die er bestaat: Liefde.

Ik wens je heel veel liefde toe,

Dorien

‘’Liefde werd het eerst geboren;

Zij is onbereikbaar voor de goden,

Voor de geesten, of de mens…

Hoe ver het water ook reikt,

Hoe hoog het vuur ook brandt,

Toch ben jij groter, liefde!

De wind kan je niet bereiken,

Noch het vuur, noch de zon, noch de maan;

Je bent groter dan dit alles, liefde!’’

~ Atharva Veda 9.2.19

21/07/2021