Verandering en loslaten

Alles in het leven verandert. Niets is blijvend.

Soms moet je iets loslaten en wil je het niet. Soms wil je iets loslaten en lukt het niet…

Loslaten en onthechten is een ware levenskunst. En tegelijkertijd het meest eenvoudige wat er is.

Wanneer verandering je leven binnenwandelt, voelt het alsof een stukje controle over je leven wegvalt. Een gevoel van controle geeft je een gevoel van zekerheid, en zekerheid geeft je vertrouwen. Maar worden we gelukkig van onze drang naar zekerheid?

We gaan in ons leven door fases en daarin veranderen dingen voortdurend: je mening, je relaties, waar je woont, je werk, je financiën, je gezondheid. Elke dag opnieuw word je geconfronteerd met loslaten. Dat kan iets heel mondains zijn, zoals die uitverkochte pot pindakaas in de supermarkt die nog op je boodschappenlijstje stond. Maar ook iets heel significants, zoals de dood van een naaste. Ik ben allang niet meer de Dorien die ik was toen ik geboren werd, maar ook niet de Dorien die gisteren was. Ik heb mezelf ook vaak moeten loslaten, elke keer weer opnieuw.

Waar de wereld zich nu naartoe beweegt lijkt steeds onzekerder te worden. Onze ‘vaste’ patronen veranderen, toekomstplannen wijzigen, regels en verwachtingen worden bijgesteld. De veranderingen volgen elkaar in een snel tempo op, sneller dan we gewend zijn. De wereld staat op tegen onrecht. Meningen zijn verdeeld. Dat kan bedreigend voor je zijn en angstgevoelens oproepen.

Angst is een slechte raadgever. Wanneer je bang bent voor veranderingen, verkramp je van binnen. Je sluit je af voor wat er om je heen gebeurt en probeert vast te houden aan dat wat je kent. Je denkt: ‘Waarom overkomt mij dit?’ Maar het leven heeft oneindige mogelijkheden, je hoeft je niet te beperken tot datgene wat je kent! Mijn uitgangspunt is altijd: ‘Het is niet wat er gebeurt, maar wat je doet met wat er gebeurt dat het verschil maakt’. Wanneer je open staat voor wat er zich ontvouwt, wanneer je nieuwsgierig bent naar de verandering in plaats van het bekende te controleren en vast te houden, dan kun je de wereld om je heen met rust in je hart tegemoet treden. Vanuit een vertrouwen dat alles altijd goed is geef je jezelf over aan het moment, omdat je weet dat je krachtig en verantwoordelijk genoeg bent om het leven te nemen zoals het is.

Nodig jezelf eens uit om op zoek te gaan naar dat punt van vertrouwen diep in jou, waar je rust en kracht vindt, waardigheid en vertrouwen. Daar neem je zelf de verantwoordelijkheid voor hoe je omgaat met verandering, in plaats van dat je gelooft dat het je overkomt, of dat een ander het je aandoet. Daar kun je voelen dat je niet midden in de chaos staat, als een speelbal op de golven, maar dat je ook een stapje naar achter kunt doen en een keuze hebt. En daar vind je ook je innerlijk weten. Daarmee doof je je angst, en vind je zekerheid en houvast. Niet de zekerheid die dingen en omstandigheden om je heen je ogenschijnlijk bieden, maar het vertrouwen dat je in jezelf hebt, ongeacht die omstandigheden. In die overgave vind je creativiteit, en dat is juist wat je nodig hebt om op veranderingen in te spelen.

Boek je niet snel genoeg resultaat, al doe je nog zo je best? Dat betekent niet dat je iets niet goed doet. Het betekent alleen dat je opnieuw probeert een zekerheid te creëren: het resultaat van je inspanningen. In je streven naar zekerheid sluit je jezelf af voor andere mogelijkheden. Stel je je open voor het idee dat omstandigheden altijd onzeker zijn en dat zekerheden alleen in je hoofd bestaan, dan vind je de WIJSHEID VAN ONZEKERHEID. Wanneer dingen wegvallen om je heen, word je uitgenodigd door het leven om je essentie te vinden: waar gaat het voor jou werkelijk om? Hoe kies jij om hiermee om te gaan? Je hebt altijd een keuze: je kunt boos worden, gefrustreerd, bang, maar je kunt er ook voor kiezen om los te laten. Tijdens de grootste veranderingen in je leven weet je dan: dit is hoe ik verkies om daarmee om te gaan, dit is waar het voor mij om draait.

Bekijk de wereld en de mensen om je heen eens met de gedachte dat iedereen op dit moment worstelt met onzekerheden. De een zoekt zekerheid in een uitgesproken mening over racisme, de COVID-19 maatregelen, het bewaren van 1,5 meter afstand. De ander sluit zich er juist helemaal voor af en probeert in een eigen wereld te leven waarin nog wel ‘zekerheden’ zijn. Er is geen fout en goed. We hoeven niet te polariseren. Het enige dat we hoeven te doen is open te staan, nieuwsgierig te zijn naar andere mogelijkheden, met respect voor elkaars behoeften en keuzes. Geef jezelf en degenen om je heen de vrijheid om zichzelf te zijn, in de wetenschap dat mensen in essentie altijd op zoek zijn naar verbinding.

Een verbinding van Heart to Heart, dat is waar het in ons leven om draait. Juist in een periode van grote veranderingen.

 
21/07/2021

19 responses on "Verandering en loslaten"

Leave a Message