Grenzen stellen

Grenzen stellen is moeilijk. Ik worstelde er regelmatig mee in mijn leven. Ik heb mijn grenzen moeten leren ontdekken en aangeven. Door mijn grenzen te bewaken, kan ik beter bij mezelf blijven. Maar andersom is ook waar: Wanneer ik geworteld ben in mijn natuurlijke authentieke aard, hoef ik niet steeds met mijn grenzen naar anderen bezig te zijn. Ten eerste ontdek ik dat mensen eerder respect voor mij hebben wanneer ik in mijn kracht sta, ten tweede voel ik me minder kwetsbaar over wat mensen zeggen tegen me en ten derde ben ik in staat mijn eigen waarheid helderder te communiceren.
De kunst voor mij is in mijn eigen balans te blijven zodat ik een balansvolle schakel vorm te midden van een wereld vol menselijke verbindingen.

Sommige mensen zijn zo goed in het stellen van grenzen naar anderen dat het de natuurlijke flow in communicatie kan wegnemen. Er zijn mensen die bijna agressief, herhaaldelijk hun grenzen duiden, wat me behoorlijk kan afschrikken. Soms slaat ‘grenzen stellen’ door in starheid. Ik vind dat meer zeggen over de (dis)balans van de persoon zelf. Vaak zijn het onverwerkte wonden waardoor mensen over-assertief kunnen reageren. Of zijn grenzen een soort pantser geworden zodat anderen niet te dichtbij kunnen komen.

OK. Mijn aard is behoorlijk grenzeloos. Ik heb inderdaad in het verleden wat dijken moeten aanleggen om mijn grenzeloze oceaan van liefde, eindeloos begrip en ‘oordeel-loos-heid’ en compassie in mij gerichter te laten stromen om mijzelf te beschermen. Mezelf in veiligheid gebracht om mijn innerlijke vlam te laten branden terwijl iemand anders mijn vuur probeerde te doven. Ook ik ben wel een keer belogen, gemanipuleerd en gekwetst geweest. Wie niet?
Toch is mijn hart mijn goeroe en leef ik vol overgave. Dat is de enige manier om de mooiste geschenken van het leven te voelen, diepe dieptes te beleven en hoge hoogtes te bereiken, toch? Het zou niet natuurlijk zijn om deze authentieke levensstroom in me te beperken uit angst me te moeten beschermen tegen het kwaad in deze wereld. Alhoewel ik soms het advies kreeg mijn hart minder te openen. Mijn natuurlijke aard is verbonden met mijn hart en daar vind ik mijn balans en kracht. Het is mijn natuurlijke bescherming. Het voelt niet naïef. Het voelt oprecht en grenzeloos sterk.

Grenzen moeten stellen impliceert vaak de noodzaak dat je jezelf moet beschermen; iemand is over je grens gegaan. Het is belangrijk dat we aan kunnen geven wat we verwachten of verlangen van elkaar, wat we belangrijk of niet prettig vinden.
En soms komt het grenzen stellen voort uit angst om jezelf (je veiligheid of je ruimte of je macht) kwijt te raken. Het is essentieel dat je onderscheid maakt waar je behoefte om je grens aan te geven vandaan komt.

De volgende richtlijnen zijn voor mij belangrijk gebleken in mijn leven

  1. Luister naar de wijsheid van je lichaam om te weten wat goed en wat niet goed voor je is. Je lichaam liegt nooit.
  2. Evalueer met regelmaat of jouw communicatie voortkomt uit liefde of angst
  3. Spreek op tijd jouw waarheid uit met helderheid en rust.
  4. Stop met het projecteren van je eigen tekortkomingen naar anderen.
  5. Wanneer iemand, na herhaaldelijk over je grenzen te zijn gegaan, doorgaat met over je grens te gaan, zorg dan dat je consequenties verbindt aan dit feit om dit patroon te doorbreken.
  6. Wanneer iemand de subtiele signalen niet begrijpt die je geeft over jouw grenzen, uit dat dan in taal van de ander. Sommige mensen hebben het nodig recht in hun gezicht te horen dat je niet gediend bent van hun manier van praten of handelen.
  7. Wanneer iemand een dienst voor je verricht en je geholpen heeft, en je achteraf probeert schuld aan te praten of dankbaar te laten voelen, betaal zijn/haar service terug, dank de persoon met heel je hart en laat de persoon los.
  8. Vergroot je sensitiviteit en je gevoel van empathie voor anderen zodat je niet voortdurend als een olifant door de porseleinkast heen walst.
  9. Leef en spreek vanuit authenticiteit. Je mag voor jezelf staan en jouw waarheid tot expressie brengen!

True strength is where the heart is pure.

25/02/2021