Het hart

Op een vroege ochtend in 1994 werd ik wakker en wist wat de naam van mijn eenmanszaak moest worden: ‘Heart to Heart’. Mijn missie is immers de harten van mensen openen en mijn eigen hart zo puur mogelijk houden. Mijn zang, showbusiness activiteiten en het geven van diverse Chopra yoga-meditatie en lifestyle traininen pasten daar uitstekend onder. Met datzelfde hoge ideaal voor mezelf richtte ik 2 jaar geleden Heart House op. Het verzamelpand in Bussum voor welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Ook hier staat het hart centraal.

Het hart… het centrum van de mens…

Het hart is een wonderbaarlijk orgaan, zo groot als een vuist. Het pompt per minuut 5 liter bloed door je hele lichaam, door een vaatsysteem van ongeveerd 40.000 km; dat is meer dan de omtrek van de aarde! Het fysieke hart is autogeen. Dat wil zeggen dat het geen hersenimpuls nodig heeft om te kloppen. Het electromagnetische veld van het hart is 5000 x zo groot als dat van de hersenen. Onze hartslag verandert naarmate we verschillende emoties ervaren. Het fysieke hart is het meest intuitieve orgaan en reageert zelfs optoekomstige informatie. Wanneer je je concentreert op het hart, begint het het hart de hersens te reguleren. De hersens sturen het lichaam weer aan.

Ons fysieke hart, onze emoties en ons lichaam zijn met elkaar verbonden.

Onze leefstijl en onze omgeving zijn van grote invloed op ons hart. Het fysieke hart is het meest overwerkte orgaan door de druk die het ervaart. Dit kan tot hart problemen leiden veroorzaakt door o.a. door roken, hoge bloeddruk, overgewicht, slecht begeleide diabetes, ongecontroleerde stress, emoties en mentale uitputting.

Mijn eerste roep aan iedereen inclusief mezelf over het hart is: ‘Hou je hart gezond!’ Help de bloedtoevoer in het lichaam te reguleren door de juiste gezonde voeding tot je nemen. Help het lichaam gezond te bewegen. Yoga, Tai Chi, gebalanceerde sportactiviteiten helpen het hart, de pomp van ons bestaan, vitaal en gezond te houden.

Mijn grootste passie gaat echter uit naar het hart dat je niet kan zien met de ogen of kan vastpakken met je handen. Het hart dat geen gewicht heeft, maar wel heel zwaar of licht kan voelen. Het is ons mystieke hart. Het hart dat, ondanks dat het niet voor het oog direct zichtbaar is, zo wezenlijk voelbaar is door ieder van ons.

Dit energetische hart koestert onze diepste wensen en intenties, onze passies en hartstochten. Maar ook ons verdriet, pijn en verlangens. Het onzichtbare maar voelbare hart kan zich openen, het kan bloeien vanuit haar diepste essentie namelijk liefde en compassie. Het hart kan ook sluiten wanneer we gekwetst worden of boos zijn. Het is de kracht van dit hart dat ons dingen laat doen die totaal irrationeel lijken en ons zelf soms voor gek doet staan. Het hart dat intuitief WEET dat je een andere keuze moet maken ondanks dat je rationele denken iets anders zegt. Vaak redeneert het verstand uit de behoefte aan zekerheid en de vermijding van angst. Dat kan welzijn en de zoektocht naar geluk behoorlijk in de weg staan. Het mystieke hart brengt ons die impulsen waardoor we een spontaan een ongepland pad inslaan.

Mijn leven staat in het teken van het ontwaken van dit hart, voor mezelf en vooranderen. Het is een pad van wijsheid, moed, authenticiteit, liefde en compassie. Heart House, met daarin het Heart to Heart centrum bieden vele manieren om je te begeleiden op dit pad.

Het volgen van het pad van het hart is niet gebaseerd op emotionele onrust of het najagen van chaotische impulsen. De ware aard van het hart is vredig, vol liefde en compassie. Het overstijgt vervreemding en brengt begrip vanuit eenheid.
Wanneer je hart geroerd of geraakt wordt, neemt je hart je mee naar de diepte van je gevoel. Het hart is de bron van onze intuitie. Het hart is de creativiteit van het universum die direct tot ons spreekt. Het hart is de essentie van onze emotionele en spirituele wijsheid welke diep in ons ligt opgeslagen.

Open je hart en de wereld opent zicht voor jou!

25/02/2021