Mediteren

Ik sluit mijn ogen. Ik word bewust van mijn lijf. Ik voel het kussen onder mij. Ik richt me op en neem een alerte houding aan. Mijn handen liggen geopend op mijn schoot. Ik zucht een keer en voel mijn adem moeiteloos in en uit stromen door mijn neus.

Het herinnert mij aan de wetmatigheid van het ontvangen en loslaten in het leven. Ik ben me welbewust dat ons evenwicht bestaat uit de gratie van de dans tussen activiteit en rust, doen en zijn, geven en ontvangen, in en uit.

Wanneer ik mijn ogen sluit, neem ik afstand van de visuele input van de wereld om mij heen. Ik trek me terug en bepaal mij tot een ruimer (gewaar)zijn. Mijn intentie is innerlijke vrede en stilte en toch laat ik verwachtingen los. Een Sufi gezegde is ‘wanneer je hem zoekt, zal je hem niet vinden. Wanneer je hem niet zoekt, zal hij zich nooit aan je openbaren’. Meditatie is heel eenvoudig. Meditatie is ook een kunst. De kunst van het zijn. Een fijne lijn tussen intentie en overgave. Zijn met wat er is zonder labels of verwachtingen. Tijd bestaat even niet.

Controle en overgave
Het zintuig waar we de meeste zekerheid en controle uit halen is het zien. Wanneer ik een meditatie begeleid in een groep is er altijd wel iemand die zijn of haar ogen steeds geopend houdt. De overgang van kijken en controleren naar de overgave richting stilte met gesloten ogen is een moeilijke stap voor sommigen. Maar een essentieel ritueel om terug te komen bij onze ware aard en helen.

Er schiet van alles door mijn hoofd: boodschappen, herinneringen, mijn afspraken. Ook de dingen die me in de weg zitten worden ineens helderder. Oud verdriet, vraagtekens over het leven, dingen om verder over na te denken. Ik voel de verleiding om te gaan dagdromen en gedachten uit te werken. Ik voel de emoties naar boven komen. Maar mijn mantra verzacht mijn innerlijke wereld. Ik voel me meegezogen in een onzichtbaar innerlijk pad wat ik sinds mijn negende afgelegd heb. De terugkeer elke dag maakt het pad makkelijker begaanbaar. Ik duik naar een andere dimensie, waar het lijkt alsof alle antwoorden op mijn vragen en gevoelens zonder woorden vervuld worden. Het is stil. Oneindig ruim. Alles is goed.

Het mooiste cadeau
Meditatie wordt in het westen door artsen en therapeuten tegenwoordig meer erkend. Wetenschappelijk is aangetoond dat niet alleen de geest rustiger wordt, maar dat meditatie ook een groot effect heeft op de lichamelijke balans.

Na ongeveer twintig minuten open ik mijn ogen. Ik kijk naar het kaarsje in de hand van de grote gouden Boeddha voor me. Boeddha’s moet je ontvangen, heb ik me laten vertellen. Deze grote Thaise Boeddha kreeg ik ooit zomaar dertig jaar geleden van iemand. Hij werd gebruikt als decorversiering in het theater voor de musical Miss Saigon.

Je eigen sfeer maken helpt, maar mediteren kan je overal. Je hebt niets nodig. Alleen jezelf. Het is het mooiste cadeau wat je jezelf in het leven kan geven.

‘Meditatie is de bloei van liefde’
~ Krisnamurti

Peace, Dorien

Kom je deze maand ook naar mijn mantra-meditatie cursus? Of naar de ‘Heling en Ontspanningsdag’ met Vonny? Of kies een yoga-meditatie les, de TRE workshop of mindfulness training!

03/04/2021