Spirituele ont-wikkeling

De term ‘spiritualiteit’ is een vergaarbak geworden voor heel veel vooroordelen, projecties, ideeën, aannames, interpretaties, overtuigingen, richtingen, vragen, antwoorden en clichés. Spiritualiteit staat voor veel mensen vooral synoniem voor ‘zweverig’.

De oorsprong van het woord ligt in het Latijnse ‘spiritus’, wat ‘geest’ betekent. Spiritualiteit is dus alles wat onze geest betreft. Daar is niks zweverigs aan. We hebben allemaal een lichaam en een bewustzijn, een geest, en dat maakt ons mens. En spirituele ontwikkeling is niets meer dan de persoonlijke, innerlijke ontwikkeling die we vanaf onze geboorte doormaken.

Die spirituele ontwikkeling staat voor veel mensen echter symbool voor een jarenlange zoektocht. Een onduidelijk pad vol uitdagingen die we dapper aan moeten gaan zodat we uiteindelijk ‘innerlijke vrede’ voelen, met onszelf en met de wereld. Of eindelijk écht gelukkig kunnen zijn. Of verlicht.

Elke zoektocht begint bij onvrede. Wat er nu is, is niet goed genoeg. Het kan beter, en als we de boeken, tijdschriften en social media moeten geloven is dat allemaal binnen handbereik, en als we maar beter ons best doen dan ligt het ook voor ons in het verschiet. Rondom onze behoefte aan zingeving en het streven naar beter is een gigantische commerciële heisa ontstaan. Er wordt je van alles aanbevolen en beloofd om succesvoller en gelukkiger te worden. Maar als er één ding is waar je ongelukkig van wordt is het wel het streven naar geluk (of succes, liefde, geld, macht…).

Ik geloof dat het belangrijkste doel van het leven is je te ontwikkelen. Maar niet in de zin van hoe dat normaalgesproken wordt bedoeld. Het is namelijk een prachtig woord dat we structureel verkeerd begrijpen. We associëren ontwikkeling met leren, verbeteren, doelen stellen en vooruitgang, en vooruitgang is Goed, met een hoofdletter. Daarvoor verzamelen we informatie en handvatten om vooruit te kunnen komen en ons doel te kunnen bereiken. We volgen opleidingen, lezen boeken, luisteren naar mensen die zich leider of goeroe noemen en doen zoveel mogelijk ervaring op. Druk zijn daarmee geeft ons leven zin en richting. En onze economie vaart er wel bij.

Maar wat als ontwikkelen eigenlijk ont-wikkelen is? Het onszelf juist losmaken van die wikkels waarmee we sinds onze geboorte zijn ingebakerd? Wat die wikkels zijn, is voor elk van ons verschillend. Het zijn al je (geloofs)overtuigingen, piekergedachten en regeltjes, hoe het allemaal hoort en zou moeten. Alles waar je moedeloos, radeloos, angstig en depressief van kunt worden (maar gelukkig zijn daar weer goede zelfhulpboeken, medicijnen en therapeuten voor).

Wat is jouw essentie, zonder al die wikkels? Wat gebeurt er met je wanneer je het streven en zoeken doorziet? Hoe ziet jouw leven er dan vanaf nu uit? Ervaar je rust, of juist onrust? Het is interessant om dat eens te onderzoeken voor jezelf.

Van jongs af aan heb ik een bewust spiritueel pad gelopen. Persoonlijke ontwikkeling kreeg van mij veel aandacht, en het is een essentieel onderdeel van mijn werk geworden. Maar op dit pad naar bevrijding ben ik ook steeds kritischer geworden over ‘spirituele ontwikkeling’.

Voor mij betekent spiritualiteit het ervaren van bezieling en vervulling in wie je bent en wat je doet. Een gevoel van verbinding ervaren met alles wat er op deze wereld is, en met een bron van inspiratie in jezelf. Het vermogen tot (zelf)reflectie. Niet het verleden, ook niet de toekomst, maar dit moment is waar het om gaat. Aanwezig zijn en kunnen zijn met zowel het licht als de schaduw in mijn leven. Met liefde alles omarmen wat ik op dit moment ervaar. En vanuit die openheid vol vertrouwen mijn eigen pad te lopen, of deze al gebaand is of niet.

En voor mij betekent ont-wikkelen het doorzien van alles wat je jezelf hebt aangeleerd. Het maakt mijn leven luchtiger en speelser. Ik mag elke dag spelen in de grootste speeltuin die er is.

Sommige mensen vragen me wel eens of ik een goede hypnotiseur ken die ze kan helpen hun problemen op te lossen. Ik denk dan altijd: ‘Hey, we zijn allemaal al gehypnotiseerd. Is het niet ironisch dat we onder hypnose moeten om ons dat te realiseren?’ ?

Ik wens je veel liefde en inzicht,

Dorien

21/07/2021