Hartje zomer. We absorberen het licht volop. Genieten van de zon. Lange avonden.. De warme lucht strijkt langs ons blote lijf. We vieren het leven. Het vuur element overheerst.

Tijdens de Surya Namaskar, de Zonnegroet, eren we de zon met de 12 yoga-houdingen die achter elkaar uitgevoerd worden in één vloeiende beweging. In onze hatha (ha = zon, tha = maan)-yogalessen op een hele rustige manier, tijdens de Vinyasalessen intentiever. De zonnegroet geeft ons kracht , zelfverzekerdheid en opent onze energie / chakra’s. De zonnegroet wordt vaak gebruikt als warming-up door topsporters. Een ideaal moment om de zonnegroet uit te voeren is ‘s ochtends om het lichaam soepel te maken voor de dag, adem en lichaam te synchroniseren. En ook juist in hartje winter is de Surya Namaskar effectief om het vuur element hoog te houden.

We herkennen het licht en het vuur van de zon in onszelf. Wij zijn allen lichtwezens en dragen het vuur-element in ons. In de Ayurveda wordt dit ‘Agni’ genoemd. Agni is het verteringsvuur om voedsel te kunnen verteren. Deze is verbonden met onze zonnevlecht, gelokaliseerd bij ons derde chakra. Voedsel is echter niet alleen datgene wat we via onze mond binnen krijgen. Voedsel is ook wat we absorberen en verwerken via onze zintuigen. Alles wat je ziet, voelt, hoort, ruikt, proeft… Alles wat je aanraakt en raakt. De omgeving waar je in vertoeft, je relaties… Volgens Ayurvedische richtlijnen behoort Agni hoog te zijn om het leven te kunnen verteren in het moment. Vaak zitten we te vol kwa voedse (emoties, input, stimuli). Wanneer Agni laag is kan je niet in het moment leven, en het leven in het moment verteren. Regelmatig uitvoeren van de zonnegroet stimuleert Agni. Regelmatig je ogen sluiten en de stilte opzoeken, is een voorwaarde om juist het leven nog beter te kunnen vieren!

Ons innerlijke vuur, onze innerlijke licht en warmte, zorgt ook voor onze levenspassie. Dat we ‘full-hearted’ in het leven kunnen staan. Ons innerlijke licht hebben we nodig om ons eigen levenspad te kunnen (over)zien, te kunnen reflecteren en een visie te vormen over de richting die we op willen gaan.

De nieuwe maan in leeuw geeft nu extra ruimte aan vernieuwing. Neem de tijd om opnieuw richting te geven aan je leven, nieuwe doelen te zetten, je wensen te verwoorden. Ieder doel ontstaat uit een visie, en deze ontstaat uit een droom, welke voortkomt uit een wens, die begint als een intentie, welke ontspruit uit de stilte van je hart.

May the long time sun
Shine upon you,
All love surround you,
And the pure light within you
Guide your way on.

Traditional blessing

Dorien

25/02/2021